fbpx

HOE WERKT DE
OPAL-SYSTEMS VLOERVERWARMING?

Het bijzondere aan de OPAL-Systems oplossing is dat de leidingen, de verdelers en de vloerbekleding rechtstreeks met elkaar in contact staan.

  1. De structuur van ons verwarmingssysteem bestaat uit 18 mm dikke, vochtwerende MDF-platen, (1) die in een beschutte werkplaats zijn vervaardigd. In die platen werden groeven voor de aluminium verdelers (2) gefreesd.
  2. De leiding wordt in het omegaprofiel van de alu verdelers (2) bevestigd, zodat ze goed wordt beschermd en de warmte toch optimaal opwaarts kan worden overgedragen.
  3. Het warm water stroomt door hoogwaardige, zuurstofdichte (DIN 4726) leidingen die met de onderzijde gewoon in de verdelers worden vastgeklemd.
  4. De verdelers (2) enerzijds en het aangebrachte metaalraster (4) anderzijds, dat samen met de tegel- of parketlijm als wapening van de volledige structuur dient, zorgen voor een optimale verspreiding van de warmte. Dit systeem vergt dus geen dekvloer.

Dankzij dit vernuftige concept overtreft het thermisch comfort van OPAL-Systems dat van de beste systemen die momenteel verkrijgbaar zijn. Door zijn veel hogere reactiesnelheid en de werking bij lage temperatuur halen de installaties een globaal veel hoger rendement.

De Opal-Systems vloerverwarming kan met ieder type verwarmingsketel (stookolie, gas, condensatieketel, pellets) en warmtepompen worden gecombineerd. Bij gemengd gebruik met radiatoren volstaat het om in een mengkraan te voorzien.

Schéma

PLAATSINGSVOORWAARDEN EN AANGEPASTE BEKLEDING

Om de doeltreffendheid en duurzaamheid te waarborgen, moet OPAL-Systems op een volledig stabiele, vlakke en geïsoleerde vloer worden gelegd.

Het systeem kan worden gecombineerd met heel uiteenlopende vloerbekleding; geheel volgens de behoeften van onze klanten gaan wij onverminderd door met het uittesten van verschillende oplossingen. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van de meest courante vloerbekleding die zich voor de OPAL-Systems vloerverwarming leent.

TEGELS EN NATUURSTEEN


De aluminium wapening die over de leidingen en verdelers wordt aangebracht, verdeelt de warmte niet alleen gelijkmatig, maar maakt de structuur ook een stuk steviger.

ZWEVENDE OF VERNAGELDE VLOER


Voor zwevende vloeren kunnen bredere verdelers worden voorzien. Omdat bij vernagelen of vastschroeven geen dekvloer is vereist, ziet u rechtstreeks waar de leiding loopt, zodat u ze niet per ongeluk doorboort!

VERLIJMDE VLOER

Het verlijmen van de vloer resulteert net als bij betegeling in vergelijkbare prestaties op het vlak van hechtvermogen en warmtespreiding. Let er in ieder geval op dat het parket verenigbaar is met vloerverwarming.

DECORATIEVE BEKLEDING

(gegoten epoxy, vinyl, kamerbreed tapijt, enz. )


Rechtstreeks gegoten op het aluminiumrooster (epoxy, hars…), gelegd of verlijmd op een egalinelaag (vinyl of kamerbreed tapijt), … Er zijn tal van oplossingen mogelijk. Meer weten? Aarzel niet om ons te contacteren.

intermitterende werking

Het hoge reactievermogen van de OPAL-Systems vloerverwarming zorgt voor een intermitterende werking, aangepast aan het gebruik van het gebouw of aan andere warmtebronnen (zonlicht, gebruikers van de ruimte, houtkachel, …).
“Het afstellen op basis van de binnentemperatuur leidt bij een traditionele (zware) vloerverwarming onvermijdelijk tot een oncomfortabel klimaat. Wanneer de verwarming ’s ochtends aanslaat, kan het verschil tussen de werkelijke en de gewenste temperatuur vrij hoog oplopen. De sonde vraagt een maximale energieproductie. Wanneer de gevraagde kamertemperatuur wordt bereikt, heeft de vloer al zoveel energie opgenomen dat het in het vertrek gewoon te warm wordt. De kans bestaat dat wanneer dat zich echt doet gevoelen (2 tot 3 uur later), er al geen warmte meer wordt aangevoerd. Er wordt dan te weinig warmte afgegeven, wat op zijn beurt slechts heel langzaam kan worden gecompenseerd.” Zie Architectuur en Klimaat.
Door de intermitterende werking van OPAL-Systems bespaart u tot wel 30% op uw energierekening (vergeleken met een systeem dat continu werkt) en dat bij een beter warmtecomfort.

DE VOORDELEN
VAN OPAL-SYSTEMS

ZUINIG

Door haar intermitterende werking bespaart u met vloerverwarming tot 30% energie vergeleken bij een klassiek verwarmingssysteem met radiatoren.

REACTIEF

De voortreffelijke reactiviteit van ons systeem werkt zowel voor het verwarmen als voor het verkoelen.

MILIEUVRIENDELIJK

De bedenkers van OPAL-Systems hielden bij hun ontwerp het milieu en de kostbaarheid van energie en grondstoffen voor ogen, en dat zowel bij het gebruik als bij de productie van het systeem.

VOORTREFFELIJK THERMISCH COMFORT

Dankzij de reactiviteit en een ideale verdeling van de temperatuur volgens de hoogte van de te verwarmen ruimte (van ‘kop tot teen’), zonder lucht of stof te verplaatsen.

ONZICHTBAAR EN WEINIG PLAATS INNEMEND

Doordat er geen verwarmingselementen zichtbaar zijn (radiatoren, verwarmingsleidingen, …), wint u plaats en heeft u een veel grotere vrijheid bij gebruik en bij opstelling van het meubilair; dat biedt nieuwe perspectieven voor de inrichting en aankleding van de ruimten.

LICHT EN EENVOUDIG TE PLAATSEN

Doordat OPAL-Systems zo dun en licht is, kan de vloerverwarming worden aangebracht op bestaande vloeren zonder ze te beschadigen (beschermde gebouwen), op een bestaande houten vloer (hogere verdiepingen) worden gelegd, of verticaal of over een hoek worden opgesteld.

UITVOERING

1. De platen worden ter plaatse verzaagd met een afkortzaag; de hierop aangesloten stofzuiger vangt het vrijgekomen stof op.

2. Ze worden (naargelang de ondergrond zwevend, verlijmd of geniet) aangebracht op een perfect vlakke, stabiele en geïsoleerde ondergrond.

3. De omegavormige aluminiumverdelers worden aangebracht.

4. De leiding wordt afgerold en in de structuur gedrukt.

5. Het gebruikte aluminiumrooster wordt vastgeniet.

Bent u een professional en wilt u onze uitvoerige documentatie inkijken? Ga dan rechtstreeks naar onze PRO-ruimte